تاریخ انتشار : دوشنبه 13 دی 1400 - 16:41
241 بازدید
کد خبر : 184019

تبدیل جهاد دانشگاهی به قطب پژوهشی در گرو همکاری تمام واحدهای آن است

تبدیل جهاد دانشگاهی به قطب پژوهشی در گرو همکاری تمام واحدهای آن است

ایسنا/خراسان رضوی مدیر کل گروه‌های علوم انسانی، اجتماعی و هنر جهاد دانشگاهی گفت: یکی از مهم‌ترین زمینه‌هایی که از طریق آن می‌توان جهاد دانشگاهی را به قطب علمی و تحقیقاتی تبدیل کرد، ایجاد یک شبکه همکاری با واحدهای دیگر است. دکتر مهشید منزوی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص نقش و خراسان رضوی در پژوهش‌های علوم

تبدیل جهاد دانشگاهی به قطب پژوهشی در گرو همکاری تمام واحدهای آن است

ایسنا/خراسان رضوی مدیر کل گروه‌های علوم انسانی، اجتماعی و هنر جهاد دانشگاهی گفت: یکی از مهم‌ترین زمینه‌هایی که از طریق آن می‌توان جهاد دانشگاهی را به قطب علمی و تحقیقاتی تبدیل کرد، ایجاد یک شبکه همکاری با واحدهای دیگر است.

دکتر مهشید منزوی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص نقش و خراسان رضوی در پژوهش‌های علوم انسانی کشور اظهار کرد: متاسفانه از واحد جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در به سرانجام رساندن پژوهش‌های ملی شاهد اقدام خاصی نبوده‌ایم. به همین جهت لازم است این واحد فعالیت خود را در زمینه‌های مختلف گسترده و با کارفرمایان ملی فعالیت کند. اگر این شبکه‌سازی با کارفرمایان ملی صورت گیرد، قطعا می‌توان پژوهش‌های متفاوتی در زمینه‌های مختلف از جمله گردشگری یا محصولات کشاورزی را انجام داد و به نتایج خوبی دست پیدا کرد.

وی افزود: در این مسیر نوع فعالیت‌ها باید روزآمد و متضمن نوآوری باشد. همچنین لازم است پژوهش‌ها به گونه‌ای باشد که امکان ارائه به دیگر متخصصان را داشته باشد. بنابراین اگر می‌خواهیم واحد خراسان رضوی قطب پژوهش‌های جهاد دانشگاهی شود، باید یک شبکه‌سازی با کارفرمایان پژوهشی در سراسر کشور در آن شکل گیرد. البته اکنون وزارت‌خانه‌ها هم پژوهشگاه دارند که اکثر پروژه‌ها را خودشان انجام می‌دهند اما می‌توان ایده‌های نوآورانه را با کمک آنان پیش برد.

مدیر کل گروه‌های علوم انسانی، اجتماعی و هنر جهاد دانشگاهی تصریح کرد: در مجموع زمینه فعالیت‌های پژوهشی جهاد دانشگاهی در ۹ حوزه تقسیم می‌شود. حوزه اول گردشگری است. تمرکز ما هم بر پژوهشکده گردشگری مستقر در خراسان رضوی است؛ البته بعضی از واحدهای دیگر جهاد دانشگاهی مانند چهارمحال بختیاری، اصفهان، یزد، کرمانشاه و اردبیل که طرح جامع گردشگری استان‌های‌شان را تهیه می‌کنند، به صورت موازی با این پژوهشکده در حوزه گردشگری فعالیت می‌کنند.

وی عنوان کرد: در جهاد دانشگاهی سه گروه علمی فعالیت دارد که چشم‌انداز این گروه‌ها این است که بتوانند در حدی فعالیت کنند که جهاد دانشگاهی را به عنوان قطب علمی و پژوهشی کشور شناخته شود و فعالیت‌های آن گسترش یابد. امیدوارم که با تعامل و همکاری با واحدهای دیگر بتوان جایگاه بهتری را برای پژوهشکده‌های جهاد دانشگاهی فراهم کرد.

منزوی بیان کرد: به عنوان نمونه شمال کشور یکی از مقاصد اصلی گردشگری است. ما باید با مسئولان آن منطقه تعامل داشته باشیم تا بتوانیم پژوهش‌های لازم برای مدیریت وضعیت گردشگری آن منطقه را پیش بریم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مهم‌ترین حوزه‌ای که بخش عمده‌ای از واحدهای جهاد دانشگاهی در آن پژوهش می‌کند، علوم اجتماعی است، گفت: در این پژوهش‌ها به اصلی‌ترین مسائل این حوزه پرداخته می‌شود. موضوعات مرتبط با مسائل اجتماعی کشور، آسیب‌های اجتماعی، واحدها و سکونتگاه‌های غیر رسمی و… نمونه‌های این فعالیت‌های تحقیقاتی است.

وی اضافه کرد: در این زمینه ۲ پژوهشکده خراسان رضوی و کرمانشاه فعالیت دارد. البته واحد جهاد دانشگاهی کرمانشاه در موضوع سکونتگاه‌های غیررسمی تجربه بسیار بیشتری از واحد خراسان رضوی دارد و به نظر می‌رسد موفق‌تر عمل کرده است. یکی دیگر از حوزه‌های فعالیت پژوهشی جهاد دانشگاهی پیمایش‌های ملی است. در این بخش یکی از فعالیت‌های شاخص و پراستناد جهاد دانشگاهی در زمینه رفتارشناسی گردشگری برگزاری پیمایش ملی خانواده است. در کنار این پیمایش ۱۲ تا ۱۳ گزارش تحلیلی نیز از آن استخراج شده است.

مدیر کل گروه‌های علوم انسانی، اجتماعی و هنر جهاد دانشگاهی اضافه کرد: پیمایش ملی حجاب، بزهکاری، اوقات فراغت، هویت، سبک زندگی، رضایت از زندگی، علم و فناوری و… از دیگر عناوین پژوهشی است که توسط جهاد دانشگاهی انجام شده است.

وی اظهار کرد: همچنین طرح‌های برنامه‌ریزی منطقه‌ای مانند توان‌افزایی روستاها و طرح سنجش وضعیت اجتماعی که در واحد استان مرکزی انجام شد و جزو طرح‌های خوب به شمار می‌رود، از دیگر طرح‌های پژوهشی بوده که در جهاد دانشگاهی انجام شده است. اکنون در حال مذاکره با وزارت کشور هستیم تا برای ادامه وضعیت توسعه اجتماعی، شهرستان‌ها را بسنجیم و بتوانیم شاخص‌های بومی‌تری برای پژوهش‌های‌مان انتخاب کنیم.

منزوی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی در موضوعات اقتصاد پیمایش فضای سرمایه‌گذاری را برگزار کرده موانع تولید کسب و کار در شرکت‌های دانش‌بنیان را به طور خاص در پژوهشکده مطالعات توسعه بررسی کرده است، گفت: یکی از مهم‌ترین حیطه‌هایی که در پژوهش‌ها به آن وارد شدیم، تعارض منافع است. به واسطه ۲ تا سه سال فعالیتی که در پژوهشکده مطالعات توسعه با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی انجام شده، اکنون ماموریت شناسایی مصداق‌ها و ارائه سیاست‌ها برای مدیریت تعارض منافع به جهاد دانشگاهی واگذار شده است.

مدیر کل گروه‌های علوم انسانی، اجتماعی و هنر جهاد دانشگاهی افزود: اکنون این طرح به صورت ملی و در تهران در حال انجام است اما واحدهای دیگر هم در صورت تمایل می‌توانند با متخصصان مستقر در تهران همکاری کنند زیرا این برای انجام این پژوهش ابزارهای خوب و البته تجربه بزرگی در اختیار تهران قرار دارد.

وی تاکید کرد: نباید از یاد برد هیچ شبکه‌ای در صورتی که کارفرما نداشته باشد، با ما همکاری نخواهد کرد. لازم است در این مسیر تمام پروژه‌ها کاربردی و برطرف کننده نیاز جامعه باشد.

انتهای پیام

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.